23 December 2009

Halo-horas!

Salam! Lama tak update! Macam2 hal. Skit2 masa lagi aku update!

01 December 2009

Ayoh ke Frinjan 6.0


http://www.facebook.com/event.php?eid=178529256105

05.12.2009-dataran shah alam

Mula jam 5 sampai lewat malam

Tema: Seksualiti dan tubuh- menentang keganasan terhadap wanita

Kali ni sangat hebat!!!

28 November 2009

Sejarah Mesopotamia di tanah melayu

Sambutan untuk sejarah Mesopotamia ribuan tahun dulu. Hari kesedihan untuk Ibrahim atas Ismail yang bakal disembelih terus sehingga detik ini. Manusia-manusia membanjiri kawasan lapang ini disebuah hari cerah yang gilang gemilang. Sebuah korban untuk tuhan. Sebuah korban untuk niat. Sebuah korban untuk nama. Ramai datang melihat-lihat. Kisah sebuah pertarungan untuk hidup. Setiap lembu itu menunggu detik kematiannya.

24 November 2009

Plastik sayur dan Syukri yang sepi

Sudah 3 bulan Syukri putus cinta. Dia berdoa dan menyalahkan tuhan berkali-kali. Sampai hari ini, dia masih tak mampu untuk menerima keadaan. Bebal. Sadis. Putus cinta adalah hal yang kedua. Yang dihadapinya sekarang adalah rasa sunyi. Dia terlalu sunyi. Sunyi sangat. Kesunyian itu membuatkan dia sedih. Apabila dia menonton sebuah filem lama bertajuk Kwan Riam; sampai kepada scene couple itu naik kerbau sama2 di sawah yang luas, hatinya tersentuh dan dia berasa bertambah hiba, bertambah sunyi. Samaada gila atau bunuh diri, dia memilih untuk mengubat perasaan sunyi terlampaunya itu.

"Perasaan ini harus aku ubat atau aku mati...." bisik hatinya. Pada suatu petang yang indah, dia memanggil Samad, Jalil, Davis, Tini dan Alan kerumahnya. Dirumah Syukri, mereka bertanyakan "ada apa hal ni...?" Syukri jawab, "Aku nak ubat rasa sunyi aku. Korang taukan yang aku baru lepas break? Aku akan membaca sajak ini." Syukri duduk disebuah bangku sebelah Alan. Dia mengambil buku yang dituliskan sajak2 itu.

Pertamanya dengarkan epilog aku: "Sekarang aku nak sharekan sebuah perasaan..... makhluk sunyi itu datang lagi.... membawa sepi..... Menyentap seluruh urat saraf hati jantung... aku akan menangis lagi sebagaimana Hari Sepi yang lalu.....

kedua dan terakhirnya sebuah sajak yang aku karang tadi:

"NAH! Torehkanlah dadaku ini

Biar aku mati

Dan darah2 itu kau minumlah!

Tanda cinta!

Cinta kita sangat agung dan kudus!

Kau tau... selama ini aku mencintaimu sepenuh hati

Dan musim hujan lalu

Kau datang dan mengetuk pintu rumahku

Aku buka pintu dan kau berkata

“Nah! Ambil cinta-cinta ini”

Cinta-cinta yang kau pegang itu, kau bungkus dengan plastik sayur

Aku jadi kaku. Jadi lelaki buruk, busuk, jijik dengan tiba2.

Kau bagi, pusing, jalan...

berpaling pergi dalam sekali hembusan rokok

dan meninggalkan bau tembakau internasional.

Lalu aku, mati..." terima kasih....

--------------------------------

Samad, Jalil, Davis, Tini dan Alan terpegun dengan gaya Syukri yang memukau. fantastik! Mereka bertepuk tangan dan memuji kebolehan Syukri mendeklamasi sajak! Setelah teh terakhir diminum oleh Tini, mereka keluar meninggalkan Syukri dan pulang kerumah masing-masing. "Terima kasih Syuk! Jumpa lagi nanti." Saat ini, jelas kedengaran, suara Uncle Din melaungkan azan. Maghrib dah masuk. Petang dah habis. Dan senja pun menyinsing.

16 November 2009

cinta lavender negara empat musim

Semakin masa berlalu. Cinta akan terus berkembang. Tak perlu siapapun untuk mengembangkannya. Dan pada masa yang sama, nah…berapa banyak lagi cinta yang sedang mula berkembang lalu kuncup, layu dan mati?

Kau muak dengan cerita cinta? Apa kau taknak cinta? Kau tau, dari cinta kau dapat seks. Tapi kau kena tau bahawa seks itu bukan untuk cinta. Ia cuma sebahagian dari cinta. Ah kau. Jangan sembunyi! Kau cuma letih. Lepas ni kau akan bercinta lagi. Jangan tipu aku! Kau tau kan? Cinta itu bisa bawa kau sampai langit yang ketujuh. Disana banyak warna2 violet yang indah. Baunya adalah lavender yang mekar dimusim bunga negara empat musim. Bila malaikat meniupkan angin, kau akan tau betapa indahnya bau lavender! Dan kau akan berdoa pada tuhan agar kau terus disana sampai bila-bila.

Stop disini! Mula bercinta esok!

Sekarang, maksudku sekarang ini juga. kita ada sebuah tugas. Menewaskan paksi-paksi jahat dunia! Inilah peluang kau jadi hero dan lepas ni kau akhirnya akan dapat cinta dari gadis-gadis seksi yang menyewa belakang rumah kau tu bila kau dah populer nanti! Aku jamin ini.

Kau faham kan?

Paksi jahat dunia adalah bukan Israel dan Amerika. Di bumi itu, cuma ada manusia macam kau dan aku yang nak hidup cari makan dan kerja kat tesco. Kau jangan salah tanggap. Paksi jahat dunia adalah hati. Hati yang jahat macam hati kau jugakla kot.

Okey macam ni.

Kau pergi sekarang duduk kat kerusi depan tu. Aku akan berdiri disini. Sedia ya. Aku berlari menuju kau sepertimana sekarang aku bercakap dengan kau dan aku terus menikam kawasan dimana letaknya hati kau yang jahat tu.

Yeah! Kau dah mati.

Salah satu paksi jahat didunia telah aku bunuh. Yang tinggal cuma sekuntum cinta kau yang sedang bercambah galak. Aku akan mengambilnya sekarang. Hari ahad nanti aku akan jualkan cinta kau ini dekat petaling street.

13 November 2009

Festival Hak Asasi Manusia 2009

Tarikh: 13hb – 15hb November 2009
Tempat: Dewan MCPA & Rumah Frinjan
Terbuka kepada semua


Penulis tersohor Indonesia, Seno Gumira akan menjadi tetamu khas untuk festival ini

Seno Gumira Ajidarma was born in Boston, USA, in 1958. A son of a respected university professor, Seno showed a rebellious attitude, wild imagination and a penchant for reading good books every since his early school days. He was only 17 years of age when his poems were published by Horison, a prestigious literary journal. His works reflect the undying rebel within his heart, tackling, among other themes, political oppression and state-sponsored violence, a dangerous taboo during the New Order regime. His works include Saksi Mata, Manusia Kamar and Penembak Misterius. He was awarded the SEA Write Award, Dinny O’ Hearn Literary Prize and the Khatulistiwa Award in two consecutive years; 2004 and 2005. Besides being an influential writer, Seno is also an accomplished photographer.
source from http://www.ubudwritersfestival.com/

Mutakhir ini dapat dilihat bahawa anak-anak muda yang berbakat besar telah muncul di persada seni untuk menunjukkan kebolehan mereka serta mendapatkan lebih pengalaman dan membuktikan bahawa mereka bukan setakat jiwa muda yang semberono, malah dapat menghasilkan sesuatu yang berguna. Bakat ini ditonjolkan untuk memberi kesedaran bahawa mereka mampu membuat sumbangan untuk masyarakat.

Karya-karya seni ini baik daripada genre seni muzik mahupun seni persembahan dan sastera. Mereka bergerak dekat kepada masyarakat dengan menyampaikan karya mereka dalam bentuk muzik, persemabahan gerak serta bacaan sajak dan karya fiksyen. Usaha mereka ini untuk memberi kesedaran dan pendedahan kepada masyarakat bahawa seni itu sendiri bukan pinggiran, malah untuk dinikmati dan dihargai khalayak.

Bersesuaian dengan tema iaitu demokrasi dan hak asasi manusia, maka diharap bahawa golongan muda ini mampu untuk ‘bercakap’ bagi generasi mereka untuk menyampaikan maksud. Cara ini lebih berkesan untuk berhubung dengan anak anak muda secara langsung dan lebih efektif.
Secara tidak langsung, pengkarya ini turut memberi sumbangan kepada masyarakat dan mereka juga diharap turut dapat ‘bersuara’ dengan jujur pada tema yang diterap.


Objektif
* Memberi pendedahan dan meningkatkan kesedaran kepada khalayak khususnya golongan muda tentang demokrasi dan hak asasi manusia.
* Membudayakan aktiviti seni di kalangan masyarakat melalui tema-tema yang penting seperti demokrasi dan hak asasi manusia.
* Mengembangkan lagi bakat seni pengkarya muda serta menyediakan platform untuk mereka berekspresi melalui tema-tema tertentu.


Jadual program
[ 13 Nov 2009 ] Jumaat

08.30 pm – 11.30 pm Pidato Umum: Sastera Indonesia Periode Reformasi: Antara Substans & Estetika oleh Seno Gumira Ajidarma

Lokasi: Dewan Perhimpunan Cina Selangor Kuala Lumpur (KLSCAH)

http://www.facebook.com/event.php?eid=175548498435


Pelancaran Lomba Tulis
[ 14 Nov 2009 ] Sabtu

10.00 am – 4.00 pm Bengkel Penulisan: Seni Penulisan

08.30 pm – 11.30 pm Baca Naskhah & Gig Akustik

Lokasi: Rumah Frinjan



[ 15 Nov 2009 ] Ahad

02.00 pm – 04.00 pm Forum: Saya + Pengarang: Panelis: Seno Gumira, Eddin Khoo dan Khalid Jaafar
05.00 pm – 07.00 pm Forum: Malaysia-Indonesia Damai Melalui Penulisan
Lokasi: Dewan Perhimpunan Cina Selangor Kuala Lumpur (KLSCAH)

Pertanyaan sila emel ke oxygenmedia22@gmail.com atau hubungi Zul di 019-308 3804

12 November 2009

celebrating the cosmos

I believe about this thing that is fucking real! Earth, planets and stars are rotating the sun. Human, animals, fish? and all types of growing creatures; coconut trees, salads and ginko biloba indirectly; are pilgriminating it. A non stop ritual ever! Centralization of devotion to the law of the cosmos; celebrating the tendency of life! Lonely goddess (female) realization of hope and serenity. “Hay hay…! Put your hands up and make your sound! Let it vibrate through! “Hay hay…! Let’s dance and sing the Lu La Ley Song!

11 November 2009

Travelog aku ke Aceh part 1

Aku telah meletak sebuah angan2. Satu hari nanti aku akan sampai ke Aceh. Aku mengenali Aceh melalui kebangkitan rakyat Aceh melawan RI dan bencana tsunami.

Lingkungan jam 9 malam 3 November 2009, aku mulakan perjalanan dan tiba di Petaling Street menaiki bas dari Shah Alam. Bertemu dua orang temanku, Z dan W yang menemaniku sampai keesokkan harinya. Kami overnite di sekitar KL sentral dan berakhir di sebuah mamak di Brickfields. Dalam jam 7.30 a.m, aku menaiki skybus ke LCCT cuma RM9 sahaja berbading RM30 jika menaiki shuttle train dan turun di KLIA. Kalau anda naik bus dari KLIA ke LCCT pula, tambangnya RM2; aku dah jimat RM23.

Lebih kurang 50 minit aku sampai di LCCT. Kelihatan terminal agak sibuk dan ramai. Aku terus pergi ke Foodgarden (taman makanan) yang terletak lebih kurang 50 meter dari bangunan Terminal. Di LCCT, kedai2 makanan yang dekat adalah lebih mahal dari kedai makan yang jauh. Malah, kedai makan yang jauh, teh tariknya jauh lebih sedap.

Dalam jam 1220, aku register masuk. Semasa dalam baris menunggu turn, aku telah disapa oleh seorang aunty berumur dalam awal 50-an. Kami sempat bersembang. Dia berasal dari Banda yang baru sampai dari Penang untuk ’berobat’. Maksud ’berobat’ itu ialah mendapatkan rawatan klinikal di salah sebuah pusat rawatan.

Pesawat bernombor AK305 Banda Aceh berlepas jam 13:25 seat 26D. Di gate T8, aku duduk dalam keramaian manusia yang pelbagai rupa, bermacam ragam, ke destinasi yang berlainan. Padang-Bali-Phuket etcetc. Perbezaan yang ada di pintu T8 ialah hampir semua wanita2nya bertudung dan berbaju labuh manakala lelaki, ada yang berbaju melayu dan berkopiah. Apakah ini gambaran awal Aceh untuk aku.

Semasa duduk menunggu; seorang pemuda, berumur dalam lingkungan awal 30-an duduk disebelahku. Selang satu kerusi. Dia menegur aku semasa aku sedang membelek2 peta Banda dan menyemak senarai hotel2 yang aku print siap dari rumah. “Pertama kali ke Aceh?” dia bertanya. “iya...” jawabku ringkas. Kami berkenalan, namanya Heri, aku sempat bertanyakan serba sedikit info mengenai Aceh. Bila bertanyakan tentang hukum syariah yang dilaksanakan; katanya: “Itu politik...”. Perbualan kami terhenti bila announcement sedia menaiki pesawat. Kami bersalaman dan mengambil barang masing2.

Kapal terbang atau pesawat..;) mula bergerak lebih kurang jam 1340. keadaan cuaca diluar agak berawan. Perkara yang aku sedikit fobia dalam pesawat ialah bila dia langgar awan tebal dan angin lintang. Semuanya akan bergegar macam gempa bumi.

Apabila hampir tiba, pilot membuat announcement siap sedia untuk mendarat. Aku tengok bawah. Nah.... Nanggroe Aceh Darussalam! Aku dah sampai! Ini adalah perjalanan travel solo pertama aku! Aku sangat teruja!

Dari atas, kesan tsunami masih jelas dengan pemandangan kawasan pinggir pantainya. Aku sedang menikmati pemandangan bekas2 bencana. Aku adalah manusia sentimental dan untuk itu aku syahdu melihat pemandangan tersebut.

“Tanah ini tanah yang hebat. Mengalir darah para pejuang dan syuhada yang ramai. Juga darah mereka yang berjuang untuk hidup melawan bencana!”

Mereka yang berada dalam dek pesawat rasanya hampir 90% orang Aceh. Diwajah mereka tersimpan memori2 silam yang perit dan pedih. Lagi sekali aku tersyahdu...

Perjalanan mengambil masa 1 jam 25 minit. Masa di Aceh awal satu jam berbanding masa di K.L.

Semasa memasuki Terminal Udara Sultan Iskandar Muda, kami semua disambut dengan tari Likuk Pulo. Tarian ini ala2 dikir barat tapi takda tukang karut dan gong. Sarikata lagu berbahasa Aceh dan Indonesia mengucapkan selamat datang dan solawat, gemanya memecah sunyi ruang.

Dari Airport, aku mencari Dambri... tapi tak nampak pun yang macam bas mini tu... aku duduk sekejap. Lepas tu aku buat keputusan untuk naik teksi sahaja. Destinasi: Masjid Raya Baitulrahman. Biaya kosnya adalah Rph 70.000 sahaja bersamaan RM20 lebih. Dari airpot mengambil masa lebih kurang 30 minit untuk tiba di Masjid Raya Baitulrahman pusat kota Banda.

Aku diturunkan betul2 disebelah Masjid Raya Baitulrahman. Aku memerhati sekeliling. “Sampai jugak...!” hatiku berkata. Tersenyum aku sorang-sorang kat situ.

Aku berjalan ke depan... melintas jalan... kekiri... kekanan.... tengok2 keliling... nak cari hotel... tapi tak nampak pulak....ahhh... duduk dulu, penat. Aku singgah disebuah warong kaki lima untuk makan tengahari. Bakso Aceh dan teh botol.


p/s: Airport juga lebih dikenali sebagai Bandara




09 November 2009

Akulah itu

Kau terjumpa aku di suatu sudut tepi kolam,
Lalu kau kutip katakau;
Sejarah ini adalah amat beharga sekali,
Kau amati, rasa, lukis, cucuk2, hidu,
Lalu kau dapati akulah itu,
Kau tinggalkan aku tepi kolam tadi,
Kau pergi
Sepi.

06 November 2009

di Peunayong

Kedatangan aku ke aceh adalah untuk melancong dan melihat kehidupan disana pasca tsunami. Ternyata, igauan ngeri itu masih menghantui sebahagian besar penduduknya. Kesan bencana ini masih boleh lagi kelihatan disekitar Banda dan Ulee Lheu. Mengungkap apa yang diceritakan Iwan, seorang pemandu becak:
"Masa air naik ke bawah (darat), laut sampai ketengah kelihatan kosong... lalu ramai orang kampung (Ulee Lheu) turun ketengah laut yang tinggal berpasir untuk mengambil ikan... banyak ikan-ikan besar... dan mereka tak ketemu lagi selepas itu..."

Walau apapun, sekarang, banda kelihatan pesat; begitu juga disekitar kawasan-kawasan bencana. Selain bersumberkan hasil laut, aceh juga mempunyai banyak hasil hutan, pertanian, pelancongan, dan paling baru adalah minyak. Rakyat disini bekerja keras. Setelah lama berperang, dilanggar bencana...hari ini, Aceh bangkit dengan semangat baru.

Selepas SMP atau SMR, pemuda-pemudi disini biasanya akan ke kuliyyah. Sambung pengajian, menjadi guru, pegawai dan POLRI (Polisi Repupbik Indonesia). Tetapi, masih ramai juga yang bekerja di perusahaan-perusahaan, gedung2 utama, kedai2 sekitar Banda maupun turun kelaut.

Hujan turun dipetang semalam bawak sampai kemalam. Banda basah dan peniaga menutup awal perniagaan. Hari ini hari jumaat. Pembawa becak duduk termenung dikaki lima. Di Banda, terdapat terlalu banyak becak. Becak adalah pengangkutan awam utama di Banda. Motor roda tiga. kemudian 'Labi-labi'-lori pickup yang direnovate sebagai 'mini bus.

Aku tinggal di Wisma Lauser Agara. Low budget hotel. Bilik itu disewa dengan kadar 100 ribu rp semalaman lebih kurang RM30 sehari dengan kelengkapan TV, kipas, 2 lingkar ubat nyamuk dan tandas serta bilik airnya diluar. Wisma Lauser Agara terletak di Peunayong, masih di Banda. ia menggambil kos lebih kurang Rp5000-Rp8000 dari Masjid Raya Baitulrahman. Kisah menariknya disini; semasa bencana tsunami, bilik yang aku duduki sekarang ditenggelami air seluruhnya. malah seluruh kawasan disekitarnya!

05 November 2009

Banda yang bangkit!

dari atas aku nampak zero point yang luas
dan ditumbuhi belukar, dibuat kebun
dipajak, ada rumah ada kolam
zero point; dataran masacre yang maha hebat
tersyahdu aku dalam titik-titik momen
aceh-aku dah sampai...

berdiri aku disebelah baiturrahman
lamannya ramai santai-santaian
anak2 kecil main kejar-kejar
ada mak, ada babah, ada saudara2 yang akan ke haji
wanita dan gadis berbaju longgar dan bertudung
peminta sedekah duduk setia menunggu rezki
penjual cendol mengira wang

jam 2 lebih
tengahari-petang yang terik
dan angin kota yang lembab
manusia -manusia kelihatan sibuk
jalan2 penuh becak, kereta, dampri
wajah-wajah mereka....
wajah-wajah yang menyimpan
seribu kenangan, sengsara derita...
wajah-wajah mereka....
wajah-wajah yang menyimpan
sebuah kekuatan dan perjuangan maha dahsyat!

04 November 2009

Ke aceh bawak diri..

Hari ni aku ke aceh. Siapa2 yang free. Yuk! Email aku dan ketemu di banda.

02 November 2009

Pengumuman

Sebuah negara yang terletak disebuah benua telah memaklumkan kepada seluruh rakyatnya bahawa mulai hari ini, 1 November 2009, kita akan menukar sistem ekonomi negara kita dengan sistem kapitalis yang hebat.

Keesokan harinya, rakyat negara itu diperlihatkan dengan sebuah keajaiban demi keajaiban.

Disebelah rumah makcik Peah, ada Tesco yang sangat2 besar dan ramai pekerjanya yang memakai baju biru. Dihujung padang bola bersebelahan wat, ada sebuah Giant yang menawarkan barang2 yang sangat murah. Di kampung John pula ada sebuah Mydin yang sangat Islam. Untuk memenuhi keperluan dekorasi rumah, sebuah Ikea muncul di tengah-tengah ibu negara dan sebuah Carefour untuk keperluan rakyat pinggir bandar.

Orang ramai berpusu-pusu ke Tesco, Giant, Mydin, Ikea dan Carefour setiap hari.

Pada suatu petang, hujan turun dengan sangat lebat dan berlanjutan selama sebulan. Ia mengakibatkan banjir besar-besaran berlaku. Di tesco, giant, mydin, ikea dan carefour, ada rumah terapung dan bot pelbagai saiz yang dijual separuh harga.

31 October 2009

Rahmah...dia itulah!

seorang makcik tua
berbaju kurung kedah, bunganya sepi
berseluar hitam
kekanan...kekiri....
dia melihat keliling
menyelinap disetiap lorong
menyelongkar tong-tong sampah.
"kotak-kotak kosong ini adalah dari kilang dengan mesin-mesin yang besar dan mahal!"
"Tin-tin ini, berdiri diatas sebuah tamadun manusia yang sial!!"

seorang makcik tua
berbaju kurung kedah, dan bunganya sepi..
apabila sebuah kereta lalu dihadapannya
dia senyum pada anak itu
"anak-anak ini untuk anak-anak masa depan'
"aku adalah yang berada pada masa ini.."
dia mengangguk ngangguk..

seorang makcik tua
berbaju kurung kedah, dan bunganya sepi..
namanya Rahmah,
tubuhnya semakin bongkok
umurnya 68 tahun

Makcik Rahmah dengan baju kurung kedah,
bunganya sepi dan kasutnya haus
dia duduk dikaki lima melepas lelah
dalam laut manusia yang sibuk
merenung entah apa..
mengadu entah pada siapa..
"tin-tin dan kotak-kotak kosong ini adalah kehidupan untukku.."
"tin-tin ini berdiri diatas sebuah tamadun manusia yang sial..!"

28 October 2009

kabar-kabar buat kamu

18 PL

Dalam tempoh seminggu dua ini, aku telah menerima beberapa email dari seorang pembaca blog terompahkayu yang aku belum pernah kenal atau berjumpa dengannya. Aku gunakan namanya sebagai Lia aja. Dia suka membaca blog ni dan kami sering bertukar-tukar pendapat dan persoalan. Antaranya berkaitan life, agama dan sebagainya. Disini aku publishkan email yang paling latest menjawab persoalan2 yang mungkin timbul dari perspektif aku. Korang, sila baca dengan minda terbuka dan matang. Mudahan ada input yang berguna buat korang semua untuk difikirkan.

Ini adalah sebahagian dari perkara2 yang kami bincangkan. Setengah2 ayat diedit semula.

----------------------------------------------------------------
Menyentuh mengenai agama

LIA menulis ".....aku sekarang sedang berhadapan dengan kegoyahan atas amalan kusendiri. Bukan luntur kepercayaan pada Islam, tapi, aku merasakan aku terlalu take things for granted. Sedangkan aku tidak mahu selama-lamanya terapung di permukaan status quo ini...." 

PENDAPAT AKU: Setiap noktah itu ialah "to the next level". Setiap persoalan adalah rahmat maupun ujian buat kamu atau tiada apa langsung! Bagi aku; 'amalan' is something yang terlalu terlalu subjektif. Kamu telah ada basis yang kuat. Apa yang perlu ada lagi bagi ialah kamu kena mulakan pencarian makna 'agama' dan makna 'islam' yang baru. Jengjengjeng!!! 

Ini bukan beerti kamu keluar dari iktiqad atau apa2 yang kamu fikir memesongkan tetapi from my experience: what you know is already make you sick/ confuse. You should study about 'enlightment' things in islam. It doesnt mean that you go for sufism etc. Teringat aku kata2 marhum ahmad wahib dalam sebuah buku bertajuk "pergolakan pemikiran islam'. Ada sebuah ayat dikulit buku yang betul2 beri aku kekuatan luarbiasa! "TUHAN BUKANLAH DAERAH TERLARANG BAGI PEMIKIRAN. 

---------------------------------------------------------------
Takut pegang Bible

LIA memberitahu: “Truth be told, walaupun aku suka bicara agama tapi aku belum berani mahu memegang bible…”

PANDANGAN AKU: Lia, kalau kamu benar2 tahu apa yang kamu pegang dan iqtiqadkan. Apa yang perlu kamu takut? Kamu telahpun memegang sesuatu yang lebih hebat dan perlukan tanggungjawab yang lebih dahsyat. Kamu memegang/punya/bawa namamu “Lia”.

Lia ini adalah namamu yang mewakili susuk wajah tubuh kamu yang mana kamu perlu lakukan yang terbaik, menjaga, memberi keseronokkan, merasai nikmat, memberi makan.... malah seluruh hidup kamu adalah “Lia” itu sendiri. Telah aku cerita dalam “malam itu tuhan datang bersembang”. Bible juga kalam2 tuhan. Apa yang biasa kamu faham, dikatakan Bible itu ditokok tambah dan kamu mungkin risau tergelincir aqidah... Its just a printed BOOK by man. 

---------------------------------------------------------------- 
Menyentuh mengenai bahasa arab bahasa syurga

Lia menulis (respon kepada email sebelumnya) mengenai bahasa arab. 
“One more thing, kata kamu semua bahasa adalah ilham Tuhan. Correct. Tapi kita usah lupa bahawasanya solat seorang Islam tidak sah kalau dalam bahasa selain lughatul ‘arabiyyah.Plus, Allah must have had HIS own special reasons for choosing the Quran to be revealed in Arabic. Jadi bahasa Arab itu pasti ada specialtynya. Kenapa huffaz pelbagai bangsa, pelbagai mother tongue di seantero dunia menghafal Al Quran hanya dalam bahasa Arab juga pasti ada sebabnya.”

PANDANGAN AKU: Mengenai bahasa itu, betul cakap kamu. (menurut fiqhnya).
Itu adalah rahsia dan polisi Allah. Kamu kena tau juga bahwa sebagai tuhan, Dia bisa membuat apa saja yang dia mau termasuk merubah polisinya. Teringat dalam Quran sepotong ayat; aku dah lupa ayat apa lebih kurang begini maksudnya ALQURAN INI ADALAH UNTUK ORANG2 YANG BERFIKIR. Bukan taqlid, bukan tiru, bukan main-main, bukan bukan-bukan! 

-----------------------------------------------------------------
Kisah Rumi dan pendapat yang mengatakan dia gay

LIA menulis: “Okey, cakap pasal Rumi. Ramai orang sukakan puisi beliau kan? Aku mungkin pernah baca tapi tidak lekat di minda. I don’t know much about Rumi but I have read that some say he keeps a secret male lover. Sebab itulah para Sufi lesbian di Turki mengagung2kan dia. Tak taulah betul ke tidak, about him being ‘gay’ tu…………… sudahkah kamu membaca “Masnawi”? Aku belum lagi. If you have, perhaps you can share it with me later?

JAWAPAN AKU: Sejujurnya aku belum membaca himpunan poet2 rumi dalam Masnawi. Pertama kali aku mengenali rumi adalah pada sebuah quote dalam sebuah buku. Terus aku jatuh cinta. Aku tak pernah baca apa2 buku mengenainya. Puisi2nya aku baca melalui internet. Kisah cinta rumi dan pelajarnya memang boleh mengaitkan dia sebagai seorang homo, pada masa yang sama ada yang berpendapat bahawa itu adalah kasih sayangnya kepada pelajarnya. (hubungan kasih guru kepada murid yang paling disayangi). Sepertimana kamu mungkin pernah ada rasa sayang pada seorang cikgu masa kamu form 4 dulu. Mungkin.

Kita perlu tahu bahawa Allah bukan raksasa atau gergasi ganas yang perlu ditakuti tetapi Allah adalah dia yang maha baik. Perlu didekati dalam apa jua bentuk. Dia adalah yang maha mengetahui, maha pengasih dan maha mengampuni etc etc. Dia adalah kawan kita yang sentiasa ada di mana saja kita berada.

Dalam fahamku, Allah telah menetapkan syariatnya pada alam dengan syariat umum, pada masa yang sama punya sub-syariat yang khusus bagi setiap makhluk; ular, harimau, gajah, beruk, manusia. Allah maha adil. Dia yang meletakkan naluri dalam setiap insan dan segala makhluk bernyawa. Naluri ini adalah fitrah kejadian untuk setiap yang ada. 

Contoh mudahnya (syariat umum); manusia harus makan.
Contoh sub-syariat khusus; kamu suka makan laksa tetapi adik kamu suka makan ubi rebus. 

Lagi…; kamu suka lelaki yang bermisai dan badan tegap tetapi kawan kamu rina suka lelaki kurus kering. 

Perbezaan naluri ini adalah pluralisasi yang telah Allah gambarkan supaya umat manusia mengambil iktibar darinya tetapi apa yang berlaku adalah tidak. 

Sekiranya kamu tidak menerima pendapat aku ini. Itu takpa. Setiap manusia punya persepsi tersendiri. Apa yang berlaku di tanah sodom ketika itu adalah perlanggaran tanggungjawab. Maka yang penting adalah: apa pun yang kamu buat, lakukanlah dengan bertanggungjawab.

Kecurangan adalah perlanggaran hak bukan terhadap pasangan tetapi pada kesucian cinta itu sendiri pada masa yang sama cinta dan naluri terpisah! Memahami hakikat adalah amat penting dari kejadian itu sendiri. 

p/s: kalau benar Rumi seorang homo, itu adalah sub-syariat nya ;)

--------------------------------------------------------------- 
Menyentuh hal2 zaman pencerahan islam; perbezaan dll

Lia berkongsi knowledge berkenaan sufi sunni dan sufi salafi. 
“Sufi salafi contains ambiguous teachings dan mengutip falsafah di luar islam seperti neo-platonism, Hinduism dan kristian. Mereka bercakap tentang illumination, maqam, peristiwa dan keajaiban kosmos, juga rahsia-rahsia di sebalik nombor dan nama. Macam-macam lagilah. Jelasnya Rumi itu tergolong sufi salafi. Sufi yang telah mencapai tahap pertembungan reality dan roh pada maqam yang tinggi, barangkali? Sebelum belajar dalam kelas tasawwuf tu aku agak skeptic dan pada pemahaman aku, al-hallaj itu sesat. Tapi bagusnya sesudah tamat kelas, aku rasa aku agak terbuka...”

AKU KATA: Lia; terimakasih untuk info sufi sunni dan sufi salafi! 
Ya betul. Wujud pertentangan antara dua aliran ini. Sufi sunni kelihatan konservatif berbanding sufi salafi. Bagi aku, setiap penciptaan termasuk garis2 tangan, huruf, nama, nombor, batu pasir, habuk dan kebuk wasap adalah “tidak suatupun yang diciptakan sia-sia”. 

Alam ini masih belum semuanya dapat diselongkar manusia bahkan ilmu manusia ini hanyalah setitis dari selautan dakwat-kamu juga pernah dengar kata2 ini kan. 

Sebuah buku “makalah penentu tentang hubungan antara syariah dengan falsafah”-ibnu rusyd. Buku ini adalah pembelaan dari serangan alGhazali diwaktu dunia menyaksikan kebangkitan pengajian falsafah2 barat. Ibnu rusyd cuba menjembatani antara wahyu dan akal dan dalam buku ini jelas bahwa falsafah dan nilai2 luar islam boleh diharmonikan. Aku berpegang, untuk segala perbezaan adalah harus dan perlu kita rayakan! 

Apapun yang dikatakan alJunayd adalah benar untuk kemampuan sepertinya memahami dan meyakini; dan apa pula bagi mereka yang mempunyai kemampuan penerimaan yang berbeza. Atau lebih tinggi. Atau lebih natural. Atau lebih gila2. Lagi sekali aku ulangi; tiada kebenaran yang mutlak dan setiap antaranya adalah lampu yang bercahaya. 


------------------------------------------------------ 
Menyentuh hal2 kenegaraan/politik 

LIA menulis “ Kita boleh berkawan dan percaya bangsa lain tapi bukan sepenuhnya. Agama telah menggariskan batasannya dan dalam konteks civil service di Malaysia, kita junjung kontrak sosial dan menjadi tanggungjawab kita untuk ‘mengawal’ definisi kontrak sosial tersebut. Aku tidak tahu setakat mana had dan rasionalnya tapi aku harus akui, ‘control’ is a very crucial element dalam aspek berbagi keadilan kepada SEMUA bangsa di Malaysia yang tercinta ini. Hence, questioning the social contract would be last thing I would want to do sebab toleransi harus ada had dan toleransi dalam semua perkara itu tidak selalunya mungkin....” 

PENDAPAT AKU: Kamu tau , kita semua lahir sebagai anak manusia. Agama dan akal juga menggariskan bahawa tujuan perbezaan bangsa/bahasa ini adalah untuk saling mengenali. Bukan untuk saling berlawan ketuanan. Dan siapa yang mau menjadi hamba? Anak manusia mana yang mau dikeji dan dikasta-kasta? 

Apabila wujud ruang2 yang membenarkan sesebuah situasi berlaku, ia adalah sebuah getaran yang akan menggerakkan pertentangan. Ini dinamakan hukum kutub. Bagi aku, social contract ini semua adalah rubbish. Ini semua adalah mainan untuk mengekalkan kuasa. 

Kuasa itu adalah = duit

Back to the basic. Manusia punya hak untuk hidup bersama. Kalau kamu selalu membuli adik kamu, dia akan buat dua perkara, samada memaafkan kamu dan terus bagi kamu buli dia atau satu hari nanti dia akan balas balik samaada memukul kamu, merampas harta2 yang kamu ada, memutuskan silaturrahmi atau mengebom kamu!

Lagi...Contohnya bila kamu ditumbuk oleh seorang officemate kamu, apa yang akan kamu lakukan? React! Tumbuk balik! Minta maaf kalau kamu buat salah. Melompat! Menangis. This is the law of action reaction. 

Mudah: mana2 yang susah kita tolong tanpa mengira bangsa atau agama. Apa yang berlaku dimalaysia adalah kejayaan british yang telah menanamkan sebuah doktrin hebat iaitu pecah dan perintah. UMNO, MCA, MIC adalah alat penerus legasi mereka. Thats it. Nama melayu, nama islam, nama demokrasi terpinpin, nama demi keamanan... semuanya sudah dieksploit dengan jayanya! 

----------------------------------------------------- 
Menyentuh hal2 peribadi dan cinta 

LIA menulis. “Aku bosan bila org bangkitkan isu kahwin. What I can say for now is that I don’t mind being on my own. Matlamat aku sekrg nak establish diri supaya mampu hidup n bangun sendiri. Aku tak nak bergantung kepada seorang suami. Tetapi perlu juga aku nyatakan di sini, walaupun aku tidak merancang untuk kahwin, aku tetap terbuka kepada konsep nikah (sebagaimana Islam tentunya). Walaupun aku pernah cakap aku susah nak percaya pada institusi perkahwinan, I still wouldn’t tolerate sex before marriage or any kinds of promiscuous act.”

PANDANGAN AKU: Soalan bila nak kahwin adalah sebuah mantra yang membosankan. Adalah sebagai seorang lelaki jika ia meminta sesuatu yang dalam lingkung nalurinya. Ia adalah normal dan fitrah. Kalau ia melibatkan seks; itu perkara biasa bagi lelaki. Sure! Aku tidak menghalalkan perzinaan. Tetapi istilah zina itu akan padam dalam cinta. Kerana cinta itu adalah makhluk yang sangat tulus dan suci. Ia melepasi hukum zohir malah cinta itu sendiri tidak nampak! 

Aku tak faham bagaimana seseorang itu boleh mencintai manusia lain atas dasar agama (dia bukanpun nabi) sedangkan naluri kamu itu di install sebelum kamu mengenal alif ba ta lagi. Akan tetapi adalah menjadi sebuah budaya seorang wanita untuk menemukan pernikahan sebagai jalan rasmi memulakan kehidupan barunya. Itu juga fitrah dan normal. 

Aku tak ingat dari mana aku membaca ayat ini: Perkahwinan merupakan sebuah institusi tetapi sipa yang mahu duduk di institusi selama-lamanya. Bagi aku, marriage bukanlah sesuatu perkara yang telarang untuk diri aku. Aku mengganggap ia sebagai sebuah beban tanggungjawab baru yang terkumpul dari masa lepas dan masa akan datang. Thats why banyak perkara yang berubah lepas seseorang bernikah. 

Dalam percintaan, aku tetap memegang kepada satu prinsip. Hak memilih untuk pasangan. Maksudnya, dia juga punya hak sebagai manusia untuk memilih melakukan hubungan seks dengan orang lain yang kalau aku tahu aku akan jadi marah. Konflik dengan pendirian sendiri.... Siapa yang tak marahkan? Cinta dan seks adalah satu subjek yang berbeza tetapi boleh juga berkait rapat. 

My experience bersembang dengan beberapa client lelaki yang berumur 40 above; My personal service menjadikan hubungan aku dan client macam kawan2. dan diaorang sampai tak rasa janggal berkongsi. Aku sangat terkejut bila mereka ada affair dengan perempuan lain! Ini adalah realiti untuk wanita lewat usia mereka 40 keatas. Berhati-hatilah dengan suami-suamimu! Pepatah inggeris ‘life is begin at fourty’ ada kebenaran tersendiri. 

--------------------------------------------------------- 
Menyentuh berkenaan penulisan aku

LIA bertanya kepadaku mengenai perkataan yang pernah aku tulis, “Aku tak mau anak2 aku lihat aku tersiksa masa aku nak mati nanti”.

JAWAPAN AKU: Jangan anggap ia sebagai sejenis eskapisme. Apa yang aku cakapkan ini base on reality that happened every time. Kamu fikirkan ya. First; kamu ketepikan naluri keibuan. Begini; apabila kita lahir, ibu dan ayah akan gembira. Setelah berpuluh2 tahun hidup. Anak2 akan sedih melihat ibu bapanya meninggal dunia. Ya. Ia adalah normal. Aku ingin sampaikan sebuah hakikat paaaling simple;baca 3 kali ya... “kamu melahirkan anak, membesarkan mereka. 6 orang anak (barangkali), memberi kasih sayang blablabla, anak2 kamu amat sayangkan kamu dan akhirnya, kamu tak mampu lagi berbuat apa2 bila kau sakit dan mati. Dan membiarkan mereka bersedih sampai ke kuburan. 

Ini adalah hakikat kelahiran: 
”Memberi kegembiraan buat hidup mereka kemudian memberikan kesedihan...”

26 October 2009

"Pandangmata" untuk tatapan semua

Ini painting kedua aku. Baru siap. Simple watercolor painting. Aku bagi nama "Pandangmata". Korang tengok dia selama 1 minit. pastu komenkan ya.

Judul: "Pandangmata"

24 October 2009

elasi frantik!

Warna-warna siang makin larut dalam sebuah elasi maha tinggi
hilang dalam ruang redup. pekup. malap. gelap. busuk.
muncul karkas-karkas hidup meminta minta kasihan.
gila!!! api itu telah lama sepi dan manusia2 telah lama frantik.
bersatu atas nama celaka-celaka besar. sial-sial suci!
merobek. mencengkam. membunuh. eksistensi jiwa2 kudus.
dan menghambat fana itu sehingga ia lelah dan mati.
buat kamu dan aku.
kita umpama belon2 hidrogen yang bebas.


21 October 2009

Ruang II

Aku telah terbang kesebuah tempat. delta (barangkali). Ada seorang pakcik sedang mencangkul2 batas sayur. (barangkali). air matanya menitis. "Kenapa pakcik menangis?"

"anak2 ku telah pergi semasa lilin2 itu padam. Apabila lilin2 makin cair dalam hitam ruang...bila semua lilin hilang padam. ruang jadi hitam. gelap. mereka hilang. tiada dalam gelap dan tak muncul2 lagi dan aku menangis semacam anjing yang kematian isteri"

Yang kamu lihat ini sebenarnya aku sedang menanam seluruh jiwa dan perasaanku. kamu tertipu. Dan sekarang, aku tiada apa lagi untuk kamu lihat, rasa, jilat, pijak, jerkah, cucuh, pukul, sepak, belai. Kamu berhadapan dengan yang kosong dan yang sunyi. Kamu adalah dia yang bakal aku takluk!

19 October 2009

Panasss! Dapatkan Album Dari Rakyat Untuk Rakyat Sekarang

"Fitnah, kau lontarkan tohmahan kau/kaupalitkan arang ke mukaku/apakah ertinya maruah di bawah fahaman kau/apakah ertinya hak di bawah telunjuk kau?"

Dalam album Dari Rakyat untuk Rakyat (DRUR), Meor - penyanyiindie yang aktif dengan persembahan jalanan - didukung beberapa penulis popular seperti Hishamuddin Rais, Pyanhabib, Abdullah Jones dan Rahmat Haron yang tampil menyumbangkan lirik.

Beraksi hanya di sebuah dewan orang ramai di Kuala Lumpur malam tadi, program GMI kali ini berbeza sekali dengan pendekatan sebelumnya yang sering menganjurkan pidato politik yang berapi-rapi.

Di hadapan kira-kira 100 penonton yang hadir, Meor berjaya menyampaikan mesej tersiratnya dengan santai melalui dendangan lagu-lagu berentak catchy, antaranya ISA (Ikut Suka Aku), Bapakku Seorang YB, Rakyat Bersatu dan Shuhada Memali.

DRUR memuatkan sepuluh lagu dan diterbitkan sendiri oleh pencipta dan penyanyinya sendiri. Buat masa ini, DRUR boleh didapati dengan menghubungi pengedarnya di talian 012-59 01 798

p/s: Tahniah atas usaha Bro. Meor & teman2 yang lain!!!

18 October 2009

samarsamar

walhal yang sama-samar itu masih belum noktah
semenjak ujud aku, kau dan ujud dunia
sama-samar itu adalah hakikat
ia sentiasa akan ada dan takkan padam
untuk sebuah yang pasti

17 October 2009

Malam itu, tuhan datang bersembang

Perhatian: 18PL

Bila tuhan bicara sama aku. Aku sedang melangut dekat beranda melihat lihat langit malam dan kalau ada tahi bintang jatuh, macam cerita orang putih lalu aku akan pejam mata dan buat hajat. Eksotik kan? Pada syahdu langit malam itu. Tuhan telah bersembang dengan aku. "Aku ini kawan kamu. Mari kita bermain? Kamu berdiri disitu dan aku akan jadi polis. Bila aku kejar kamu, kamu lari. Dan bila aku kata berhenti lari! Kamu stop ya?"

"Okay, tapi kenapa kamu pilih aku sedangkan ramai lagi yang warak dan saleh. Aku ini pendosa luar biasa. Kamu pasti akan masukkan aku dalam neraka. Tak begitu wahai tuhan? Kawan?"

"Owh...kamu tau. Aku inikan tuhan. Aku bukan raksasa atau tuan tanah yang jahat. Aku ini baik sekali. kamu jangan marah aku ya. Semalam aku telah memilih zack dan roslan untuk bermain. Malam ini aku memilih kamu sebab aku lihat kamu sedang sunyi. Jiwa kamu jadi kosong sejak kamu putus cinta sama Tutu semalam. Kamu menangis sampai muntahkan? Betul tak? Jadi, sebelum kamu diisi oleh perempuan2 atau apa2 saja material manmade, inilah peluangku bermain sama kamu."

"Tapi sebelum kita mula bermain, kamu dengar apa yang aku nak cakapkan ni ya"
Okay. jawabku ringkas.

"kata2 ku pada sekalian suhuf dan kitab2 yang pernah ada dibumi. ia dilakar atas sebuah lembar yang bercetak. Sebelum ada mesin cetak, ia itulis atas kulit, pyprus maupun batu2. Tanpa pahat, pen, dakwat maupun mesin cetak. Orang tidak akan kenal sama aku malah aku mungkin akan tenggelam dalam firman2ku sendiri."

Point kamu? aku mencelah.

"Aku dijembatani oleh tulisan dan huruf, tanpa mereka, kitab2 itu adalah kosong dan aku takkan popular!"

Apa kena mengena populariti kamu dengan aku ini?? Kamukan ada kuasa Maha hebat? tanya aku lagi.

"Kan aku dah beritahu kamu sebab kamu sedang sunyi dan kosong. lagipun aku tuhan. aku juga ada desire yang maha tinggi...dan untuk kekosongan kamu itu, aku akan hadiahkan beberapa ayat"

Ayat apa?

"Ayat2 itu ialah ayat yang kamu sedang baca sekarang ni. Mudahan kamu tidak lagi kosong dan sunyi ya....."

Habis, bila kita akan mula bermain polis2? aku bertanya.

"Time out la bro. Kamu banyak tanya sangat. Aku sekarang kena bertemu dengan Azi dan Jamilah pulak. Nak ajak main sorok2."

Belum sempat aku ucapkan terima kasih, dia telah pergi, aku masuk dalam rumah. tidur. dan esok, aku tidak lagi akan sunyi.

16 October 2009

Fateha Asik untuk tatapan umum (poyo)

Terima kasih korang semua yang slalu masuk blog aku. Setia dan menjadi peminat fanatik tulisan2 aku. Aku ada nasihat berguna. Hidup; ada 2 pilihan...samada jadi diri sendiri atau kena punch in tiap2 pagi. bosan kan. Keterikatan pada masa...jadi umur dan bila dah beranak, ada cucu dan kemudian membiarkan anak dan cucu lihat kita mati atas tilam dengan cadar warna warni. best tak?

mood aku ada down sikit sari dua ni. dahla dekat tua, takda apa. tapi benda2 tu semua beban kan? korang boleh buat penafsiran sendiri. contohnya ada awek yang suka makan makan kita yang bayar dia tak pernah langsung. kedekut mak ai. atau dia suka sangat pegi genting main rolerkoster selalu cerita tentang kahwin dan nama anak? fuckoff semua tu. uweek..! kan? kan?? hahaha Bila cerita cinta; itu sangat dalam sebab ada bunga ros biru, poyo, karat dan boleh jadi plastik. bila jadi plastik, jadi item recycle. sekilo kalau jual dapat 40sen. Macam cinta kamaruddin dengan jeffry yang kumis tajam2 tu.

Untuk laki2 & perempuan: lupakan sekejap cinta bunga2, carilah seks! Bercintalah sekejap semasa melakukan penetrasi. ini 2in1 lebih suci, express, sebab korang tak perlu lap mulut dia masa lepas makan malam kalau tak dia merajuk. kalau pernah jadi macam tu dekat korang, memang malang!

semalam, dengan penuh tawadhuk dan hati yang sentiasa redha. aku telah sukses siapkan sebuah drawing. ape2 istilahlah yang korang pikir. Ni hasil pertama solo aku. Aku namakan Fateha Asik. Ada kekuatan dalamnya dengan bola api atau bola naga atau matahari dan background warna garang. Menampilkan unsur alip ba ta dan islami. Korang kasi komenla skit ya!

Judul: Fateha Asik

15 October 2009

kau khianat

Belati misvich ratah tubuhku

Turun hujan darah dari langit

lalu malaikat menangis

dan aku pusing segenap arah

lalu terbang aku dalam satu titik

hilang dalam nirvana

kau jadi sampah yang aku kencing

kuala lumpur 032009

14 October 2009

Sepi dia

Dia membuka seluruh pakaiannya. Lalu bersila ditengah ruang biliknya. Rambutnya dipotong habis. Lalu bulu tangan dan kakinya. Bulu keningnya, bulu ari2nya, bulu anusnya di cukur. Jadi suci. Jadi bersih. Bulu2 itu dikumpul menjadi sebuah bukit. Dia pejamkan mata. Kepalanya ditunduk. Perlahan2 dia mengesut menghadap ke arah selatan.

Ex Chel! Ex Chel! Ex Chel! Serunya garau. Semakin masa berlalu, tubuhnya semakin hilang dalam graviti kosmos. Kekiri dan kekanan. Depan dan belakang. Dia akan terbang lagi. Dan, masa itu, bila Lisa datang, dia memukul lisa dengan kayu hoki sampai mati. Bila Ina pula datang, dia membungkusnya dengan guni gula dan buang dalam lombong. Bila Tini datang, dia mengambil pisau maknya dan toreh toreh muka tini sampai buruk. Bila Aunty Shida datang, dia sedut dengan vakum elektrolux.

Dia pasti dia akan terbang lagi. Perlahan2 dia mengangkat kepalanya dan membuka matanya. Bulu2 rambut itu dikemas elok2. Air Seven Sea itu diambil satu penutup dan dicurahkan pada rerambut yang telah dikumpul, digaul sampai sebati.

”Demi Qadesh, Ex Chel dan Ursuli! Yehweh...Yehweh...Yehweh”
Dia menyalakan batang mancis itu lalu menyucuh bulu2 dihadapannya. Kepalanya ditundukkan, matanya dipejam, tangannya dilepa. Dia akan terbang sebentar lagi. Dan bila sahaja langit bertukar merah. Dia mula terbang, semakin tinggi, semakin sayup, meninggalkan Lisa...Ina...Tini... Aunty Shida dan bertemu dengan Quakarolina, Dewi Bintang yang kesepian.

12 October 2009

Kupu2 biru jadi mak ayam gemuk

Aku bertemu dengan kupu2 bewarna biru. Matanya bulat pakai celak cantik sekali. Pipinya gebu dan rambutnya ada ropol2.

Wahai kupu-kupu biru, kau bawalah aku terbang jumpa dengan kupu2 merah jambu. Aku kepingin bertemu dengannya malah, aku selalu memimpikannya.

Kupu2 warna biru kemudian mengambil tongkat saktinya lalu mengetuk kepalaku tiga kali dan kemudian aku menjadi ulat beluncas yang sedang makan daun.

Kenapa kamu tak bawa aku terbang bertemu kupu2 merah jambu??? soalku pada kupu2 biru.

Kupu2 biru tak menjawab lalu menukarkan dirinya menjadi mak ayam gemuk yang sangat lapar.

Dia menelanku hidup2 pada malam itu juga seraya berkata ktukktuktuktuktuktuk yang bermaksud Alhamdulillah...

aku tau kau akan peluk aku

Kau peluk aku erat

Dalam dakapmu itu aku asyik

Kau peluk aku sampai keluar peluh

Peluh2 itu bersatu

Tiba2 jadi laut yang banyak air

Aku dan kau dalam sampan

Terumbang ambing

Sampai satu masa

sampan langgar batu duuuuuum!

Aku jerit: tolong tolong tolong

Lalu kau tarik tanganku

Tenggelam dalam laut dengan kau

Legian-Kuta 22042009

************************************************

# lagu bawah ni takde kena mengena dengan yang atas ni


10 October 2009

Kamaruddin telah jatuh cinta dengan Jeffry yang berkumis tajam tajam

Kamaruddin telah jatuh cinta dengan lelaki berkumis tajam tajam yang diberi nama Jeffry. Jeffry anak kepada taukeh cybercafé yang berpusat disekitar sunway dan petaling street. Pada suatu hari, Kamaruddin sedang berjalan jalan di tepi sungai. Dia sangat terkejut dan gembira apabila dia terserempak dengan jeffry lelaki berkumis tajam tajam itu seorang diri duduk di tebing.

“Hi jeff…! “

Jeffry menoleh.

“Hi…” balasnya kepada kamaruddin.

“Aku love cinta kamu jeff….”

“Aku tak boleh tidur siang dan malam kerana teringatkan kamu…”

“Aku harap kamu juga seperti aku…”

”Maka sudilah kiranya kamu menerima aku sebagai kekasihmu...”

Jeffry terdiam. Dia terus menerus merenung kamaruddin. Gelombang love cinta sedang berbunga2. Bunga ros merah keluar dari dada jeffry dan bunga cempaka kuning keluar berjambak-jambak dari hati kamaruddin menciptakan sebuah suasana romantis berfrekuensi tinggi.

Mereka saling bertentangan mata. Kamaruddin keharuan. Titis2 air mata syahdu yang tulus dan dalam keluar membasahi kelopak dan mengalir ke pipinya. Apabila air mata itu jatuh keatas tanah, ia jadi pepohon sirih yang menjalar dan bunga melati yang harum serta lebat daunnya.

Renungan jeffry semakin dalam dan menusuk sehingga tembus ke maqam qalbu kamaruddin. Kamaruddin semakin asyik. Semakin asyik dengan love cinta. Kelabu mata dan tenggelam dalam dunia ghaib love cinta.

Sedar dari keasyikan itu, azan maghrib baru berkumandang. Dia sangat terkejut kerana mendapati tubuhnya semakin mengecil dan mengecil sehinggalah dia menjadi manusia kenit setinggi batang mancis. Jeffry senyum lalu mengambil kamaruddin dari tanah dan memasukkan kamaruddin dalam sebuah botol plastik spritzer yang kosong dan terpakai.

Apabila kamaruddin dikeluarkan dari botol plastik spritzer kosong itu, jeffry mencangkukkan kamaruddin pada mata kailnya terus dibaling ke dalam sungai.

Kemaruddin manangis, air matanya berderai-derai "Jantan lahanat kau jeff!!! Kau zalim! Zalimmm!!!!

Dan bermula dari saat itu, kamaruddin tidak lagi percaya pada love cinta kerana dia bakal menjadi lauk kepada ikan sepat, talapia, keli atau pun ikan patin.

09 October 2009

kosmos paranoia

kau dan kamu...

ada berita dari pusat kosmos jagat

esok akan ada sebuah cahaya lagi

dan bergembiralah sekarang

kalau esok cahaya tak datang

tunggu ya...tunggu lagi...

kau dan kamu... paranoia kita akan hilang

luluh dalam cahaya itu

kau takut ya kalau ia tak datang

sekarang peluklah aku dengan kuat

dan masuklah kedalamku

sampai esok lagi

sampai esok lagi

kalau cahaya tak datang

kita bakar pusat kosmos

kita jadi gergasi yang ada karomah

08 October 2009

bapak Tony melarikan diri setelah maknya pregnant 3 bulan

Semalam aku ke Petaling Street bertemu dengan Tony (bukan nama sebenar). Petaling Street semacam jantung yang sangat sihat. Sangat majmuk. Hidup. Riuh, ribut, happening. Table for two... foot reflexology… massage… beer for free!… tisu paper-tisu paper…. Dvd baru ada tengok?... Bak kut teh power… baju murah mari bang… air mata kucing… itik gantung dan daging salai. Semua boleh didapati kat sini. Harganya tak mahal boleh runding. Janji mau.

Disini nampak eksistensi manusia yang berbilang bangsa dan agama hidup dengan aman dan damai. Tak perlu bagi duit dan nyanyi lagu negaraku pun. Semua manusia faham kecuali ahli politik yang terkutuk tu. Blog ni bukan la blog politik. Saja2 nak cakap.

--------------------------------------------------------------------------

Aku jumpa Tony. Lama tak jumpa dia. Dia kawan yang aku kenal dalam blog. Macam2 yang kami cerita antaranya tentang kerje, penulisan2 aku, Isa Samad Doremon perasuah kitar semula, kisah Mei Ling dengan Kupu2 Pink dan macam2 lagi. Sampailah satu point, Tony bukak cerita dia.

Tony bagi tau aku. ”Aku takda bapak. Masa mak aku lahirkan aku, dia cuma diteman dengan Bidan Cik Yah, nenek aku dan Makcik Lijah rumah sebelah. Bawah pokok ketapang tepi tasik bila mak aku cakap yang dia dah pregnant 3 bulan, bapak aku lari. Dan sampai sekarang aku tak pernah jumpa dia. Kesian mak aku, dia dicemuh orang kampung, pernah diludah, dikutuk perempuan jalang, dikata mengangkang sana sini dan dituduh sebagai prostitute bertudung. Tapi mak aku hati tabah, dia proses semua ludah dan caci maki cela orang kampung dan jadikan kerepek ubi. Kurang2 boleh letak kat kedai Rahim Mamak buat jual. Dia tak peduli apa orang nak kata. ...

Alhamdulillah, aku(Tony) rasa syukur sangat sebab mak aku tak buang aku dalam jamban atau campak aku dalam sungai macam trend budak2 sekarang buat. Apala kepala biol diaorang tu. Mungkin budaya masyarakat pun tak membantu orang2 macam mak aku ni. Kitakan manusia. Mana ada tuhan kata anak haram macam aku ni masuk neraka.”

Itula cerita Tony dekat aku. Baru aku tau dia ni bapaknya lari. Aku keharuan dan sedih dengar penderitaan yang mak dia lalui. Aku menitiskan air mata, ”haha rilek la bro...cool” kata Tony kat aku. Aku memang sensitif citer2 macam ni. Macam jugak citer Seven Pounds. Melalak aku sorang2.

Masa aku kesat air mata yang keluar. Beberapa titik air mata aku dah jatuh kat atas meja. Langsung uncle Wong (bukan nama sebenar) tu datang dan lap air mata aku yang jatuh atas meja. Dia berkata dekat aku sesuatu yang hebat. ”Semua yang awak sedih tu. Simpan dalam hati. Simpan sampai penuh. Rasa2 dah penuh. Dalam bilik nanti, goncangkan badan kuat2. baring. Awak ambil pisau lipat, then potong bahagian hati awak. Disitu nanti ada banyak ketul2 emas keluar yang awak boleh jual semula. Bikin awak jadi kaya. Saya cakap betul punya”

Aku dan Tony gerak pulang dalam jam 7.30 petang. Tony menghala ke utara, aku menghala keselatan. Kami berdua hilang dalam sarat penuh, manusia2 majmuk yang sedang berjalan-jalan.

cinta kamaruddin

...Kamaruddin mendapat cintanya melalui jelingan mata seorang jeffry. Sedar2, dia mendapati dirinya telah menjadi manusia kenit kemudian dimasukkan dalam botol plastik terpakai...

07 October 2009

Robert: sang lagenda pemburu syahid!

Semalam Robert mendapat khabar dari ibunya Maria bahawa sesuatu yang maha dahsyat akan berlaku selang beberapa hari lagi. Ibunya mengatakan bahawa sebuah massacre besar besaran akan berlaku sepertimana pernah menjadi sebuah sejarah di Jerman, Jakarta, Murambi, Texas, dan Bayungwangi. Datuk dan moyangnya (terkenal dengan panggilan The Phyton Couple) juga telah menjadi mangsa massacre sebelum ini. Tewas ditangan penguasa jahat planet jupiter.

Tuan tanah semakin zalim dan gila. Mereka ingin menguasai segenap inci tanah ini dan dunia. Raja juga bersekongkol melakukan maksiat dan kezaliman yang melampau. "Kita harus bangun! Kita harus lawan! Kita harus adakan sebuah revolusi!" Robert berceramah kepada teman2nya yang lain dengan penuh semangat.

Tapi sayang, semua mereka senyap. Tunduk. Takut. Bisu. Buta. Pekak dan dah jadi bodoh.

Tiba-tiba semua jenis ruang kelihatan sangat sempit buat Robert untuk merealisasikan ide kebebasan sepertimana yang diajarkan oleh Friedrich Hegel, Rousseau, John Locke, malah Gus Dur sama sekali. Apapun yang berlaku, semangat dan roh perjuangan Imam Khomeini, Omar Mukhtar dan Abdullah Azzam tetap segar mendidih mengalir setiap saraf tulang belulangnya.

Hujan renyai petang itu menjadi saksi sebuah saat genting buat Robert, keluarga, sanak saudara dan teman-teman yang lain. Menangis sudah tak berguna lagi. Satu demi satu tewas. Massacre ini antara yang terbesar pernah dilakukan dimuka bumi. Siapapun tidak melawan. ketakutan.

Saat itu Robert mengeluh. Tapi dendamnya sangat dalam. hatinya kental walaupun tubuhnya berkecai. Robert gugur dimedan perang. Keberanian dan semangatnya menjadikan dia dikenali sebagai itik serati islam pertama yang mati syahid di jalan Allah. Bersatulah jiwa dan raganya dengan aman dalam sebuah menu lemak kuning masakan Mak Senah beralamat di Kampung sungai sireh kuala selangor. Lagenda Robert sebagai aktivis dan pejuang kiri pertama syahid, terus berkembang, diturunkan dari generasi ke generasi hingga sekarang. Demi kebebasan, keadilan dan kesamarataan!!!

06 October 2009

Pintu rumah aku diketuk hammurabi dari babylon

Hari itu sangat redup dan sejuk. Selepas hujan biasanya macam ni lah. Aku tengah baring sorang2 kat ruang tamu rumah aku dengar lagu Midori: passage to heaven. Grogrian Jaipong Pop. Minum air panas memang best time2 macam ni. Aku ke dapur ambil cawan dan koyakkan nescafe 3 ini 1 kemudian masukkan air panas secukup sukatannya tak perlu tambah gula atau krimer lagi. Cerdik pandai mengatakan kalau makan banyak sangat krimer boleh bikin lu jadi sakit kanser. entahlah. Lepas tu aku minum dan belek buku2 lama aku dalam bilik.

Aku sedang belek2 buku yang aku letak dalam sebuah rak dalam bilik. Banyak buku dah berhabuk2. tebersin-bersin aku. Dengan tiba-tiba. Pintu rumah aku diketuk orang.
"tuk, tuk, tuk....assalamualaikum...."
"assalamualaikum.... tuk,tuk,tuk...assalamualaikum...."
"Orang tabligh ke tu?" aku tak bukak pintu. Tanya dari dalam.
"Bukan" katanya...
Lalu aku bukak pintu. Ada seorang tua berjanggut panjang warna hitam didepan pintu.
"Ya encik, ada apa ya? masuk la dulu. Saya buat nescafe untuk encik dan bolehlah kita berbual2 soal kehidupan petang ni...lagi pun saya sorang aja di rumah. Boring jugak...." kata aku.

"Terima kasih sajalah, saya sangat busy orangnya, tak sempat sembang2 ni. lain kali sajalah ya. Okay, nama saya Hammurabbi. Saya adalah penguasa dari Kota Babylon ingin menyampaikan sebuah surat dari Samash, dewa matahari yang pengasih tu kepada encik. Nah ambil ni...."

Aku mengambil surat yang diberikan oleh Encik Hammurabi tu. Smasa aku membuka surat tu, dia telahpun lesap entah kemana. tak sempat aku ucapkan terima kasih kepada dia. Surat itu mengatakan:
"adalah dengan titah yang maha kuasa, pengatur alam bulan dan bintang. Aku, Samash, Dewa matahari yang pengasih, menitahkan kamu untuk menukar kerja kamu sekarang ini kepada agent loan bertauliah. Titah ini hendaklah diikut sebenar-benarnya supaya kamu beroleh kejayaan.....Yang Ikhlas.....signed Samash"

Pergi saja aku ke ofis di Putrajaya. Aku memberi surat resign, notis 24 jam kepada bos aku dengan sebab sebab yang logik dan bermulalah kehidupan baru aku sebagai loan agent di sebuah koperasi milik Hj Sulaiman.

05 October 2009

Shahira Syumairah binti Abdullah

Masa aku jalan jalan tepi kolam lepas jumpa En Zulkarnain. Tiba-tiba, seorang budak kecil entah anak sapa tak tau aku memanggil aku dari belakang. Budak perempuan tu pakai gaun merah paras lutut dengan cekak pink gambar strawberi tengah senyum.

"uncle...uncle" jeritnya.
Aku toleh belakang. Budak perempuan tu lari-lari anak lantas memeluk ku erat-erat.

Aku tunduk kebawah. Dia mendongak dan senyum. Dia kata "bila besar nanti, saya nak kawin dengan uncle boleh tak?"

"Tak boleh" jawabku
"Boleh" kata budak kecil tu
"tak boleh..!" kata aku lagi
boleh...tak boleh... boleh... tak boleh.... boleh... tak boleh... boleh

Aku memberinya nama Shahira Syumairah binti Abdullah.
Dia comel. Dia cantik.
Masa berlalu dengan pantas. kami masih disitu sejak enam belas tahun yang lalu dan budak itu mungkin berumur 21 tahun 3 bulan.
"Saya dah besar pun sekarang...boleh kan kalau saya kawin dengan uncle...?"
"tak boleh..." kataku. Lalu semena-mena aku menghampuk kepala Shahira Syumairah binti Abdullah dengan penukul besi dan dia terus pengsan atau mati dan aku melarikan diri dan terus berlari.

03 October 2009

Freedom Film Fest 2009

Semalam aku ke freedom film fest di annexe C.M. FFF ini dianjurkan oleh Pusat KOMAS. Ramai yang datang. Ada banyak NGO yang buka meja antaranya Amnesty International Malaysia, Suaram, PT Foundation dan lain2 lagi. Screening bermula semalam 3 oktober sampai 5 oktober. Banyak yang korang akan dapat. Free brochure, buku2, tshirt, vcd dvd dan lain2 lagi.

Screening semalam berjudul "At Stake"-sebuah dokumentari 4 cerita oleh lima direktor fokus berkenaan hak asasi, diskriminasi, keluhan, cabaran dan perjuangan wanita indonesia. Agak panjang. Nak bangun terkencing takut mengganggu orang belakang pulak. Tapi aku bagi 4 star untuk dokumentari ni yang telah berjaya mengharukan aku bila rian membawa isterinya naik basikal disamping rutiwat sedang membonceng sepeda motor yang dipandu bakal suaminya.

Lebih mengharukan kisah 2 orang pekerja seks yang siangnya bekerja memecah batu dan malamnya jual tubuh dengan bayaran 10000rph pun boleh on. Keperitan dan kehidupan mereka tak dapat aku banayngkan sebab kalau kat KL, aku tak pernah main atas kubur cina.

Hari ni dalam jam 8 malam, korang datangla beramai2 dekat sini, bangunan Annexe Central Market yang kat belakang tu untuk screening 3 filem pemenang proposal iaitu:

1) No Silver Lining: The Perak Crisis
2) Kayuh
3) Al Fatehah Memali-Rahmat Harun

Selamat nonton!

29 September 2009

tatap

Gores gores halus tebal melintang menegak

Lantai itu pernah ditoreh toreh

Emosi atau seni apa agaknya

Menatap pada cermin aku lihat wajah

dan seterusnya juga tetap wajah

bukan muka dia atau muka siapa-siapa tapi muka aku

Melihat tingkap ada langit ada awan dan rumah bawah nampak kecil

Sayup sayup nampak kecil

27 September 2009

ruang

Malah siapapun akan berasa sudah biasa. Macam kau minum kopi ais kurang manis. Makan roti telur bawang cicah dal sambal. Naik motor. Bayar 50 sen untuk parking. Itu aku bayar. Untuk parking. Untuk ruang letak motor. Ruang parking tu ada harga ikutlah jenis kenderaan dan masa. Ruang parking diluar, kalau nasib baik kau kena saman. kompaun. RM30 biasanya. Kalau kau bayar tigapuluh ringgit untuk ruang parking haram tu. rugi. Untuk lebih selamat. Boleh letak helmet dalam kotak-kotak tu. Masuk lagi satu ringgit dan simpan. Kunci kau pegang. Salah satu ruang dalam kotak tu kau dah beli sementara. Dan bolehlah pergi mana-mana kau suka dan kalau sakit perut, kau bayar tiga puluh sen untuk ruang jamban tu. kau jalan lagi dan sampai satu tempat ada banyak baju dan seluar digantung dalam sebuah kedai. Tahu? setiap inci ruang yang digunakan itu dibayar dengan duit? kalau tak beli tak apa. Dan diantara ruang ini adalah ruang percuma untuk kau lalu dan lihat2. Bapak dah pesan, gunakanlah sebaik mungkin. Ruang2 percuma ini menunggu masa sahaja untuk dijual.

23 September 2009

Hari raya dan magis bling bling

Datangnya Syawal. Hari raya Aidilfitri. Syawal ini datang dengan magisnya tersendiri. Pagi2 lagi manusia muslim akan berpusu-pusu menunaikan solat sunat aidilfitri. Hari dimana orang yang tak pernah sembahyang juga akan turun bersembahyang. Hari ini juga adalah hari pesta makan dan pesta dikubur-kubur peringkat nasional. Begitu ramai manusia akan berziarah di kuburan memperingati waris2 yang telah ke barzakh. Malah di kuburan, ada jualan bunga dan air kotak.

Melawat ziarah saudara mara, member2 dari pagi hingga ke malam. Makan sebanyak mungkin, bergelak ketawa, bergurau senda sesama, adalah satu bentuk method bersosial yang masih diteruskan dan bertahan hingga ke hari ini. Ia adalah hari yang paling sesuai dalam 365 hari yang pernah ada di Tanah Melayu.

Apabila bertemu saudara mara yang dah lama tak jumpa. Soalan popular yang biasanya ditanya pada aku ialah. "Bila nak kahwin?" soalan ini sering membuatku senyum. Menyampah. "Oh..lambat lagi..." jawab aku steady.

Hari raya ini. Semoga ada erti buat semua kita. Walau ada atau tanpa pakaian baru. Hari terbaik untuk bersosial, merayakan semua orang. Hari terbaik melenyapkan kasta dalam masyarakat. Hari terbaik untuk bermaafan. Hari terbaik untuk bergurau senda. Hari ini bukan untuk tidur dan hari ini juga adalah hari kembali meminum bir.

17 September 2009

Malaysia Day

Hari ini adalah hari Malaysia.
Selamat Hari Malaysia.
Malaysia adalah salah sebuah projek kolonial yang berjaya cemerlang begemerlapan. Menggungkap sejarah 'projek Malaysia'. Sila klik link ini.

13 September 2009

kumpulan minor 1

Malah siapapun. Apa daya untuk melawan force masyarakat dalam grup major. Semua akan sehampir satu hala dan satu tujuan. Aku tak cakap tentang politik. Politik akan terus begini. Satah jahat dengan satah baik. Dan kejahatan pulak tak semestinya jahat mutlak. Kita akan berada salah satu diantara keduanya berdasar pada timbang logik akal kita. Kalau ikut saja itu bodoh. Apapun ini hal yang lain.

Berada dalam kumpulan minor. Contohnya lelaki dan perempuan dah lanjut umur yang tak kahwin2 lagi macam aku. Apa apapunlah termasuk kumpulan zikir kepala lutut. Ia akan jauh menyimpang dari formaliti budaya dan masyarakat. Adapun halnya begitu. Suatu masa kelak yang minor ini akan menjadi sebuah force yang amat kuat. Macam kentut. Semakin tak berapa nak dengar. Ia semakin busuk menusuk-nusuk. Fenomena sedang berkembang. Budaya ini adalah budaya baru urban. Kehidupan manusia semakin complicated. Life ingin lebih simple, individual & express.

09 September 2009

Jebeng

Tadi ada kawan aku. Aku panggil nama dia Jebeng (bukan nama sebenar). Yelah, sebab kami ni housemate. Memang selalu kami sembang. Sembang pasal banyak benda. Dari soalan "ko nak gi mana tu?", "makan dah ke?", "bila cuti?", "busuknye ko berak!", "aku nak blowjob ko boleh?" Kami boleh dikatakan rapat.

Sekarang Jebeng dah tak kerja dekat 3 bulan. Dah berpuluh resume hantar. Takdak rezeki lagi diaorang tak panggil2. Ni dekat raya plak. Tekanan memuncak. Life must go on. Jebeng masih hidup walaupun ada masa-masa ketika dia jadi incrediblehulk. "Kalau tak sebab masuk UiTM aku dah lama jadi ustaz kat sekolah agama". Dia ada 4 thanawi. tinggila tu. boleh ajar fekah, ajar sirah, ajar bahasa arab. Yang lepas tetap lepas. keadaan semakin meruncing. "Hidup aku berubah semua sebab duit...takda duit...macam sekarang keta dah tiga bulan tak bayar, insuran dan roadtax mati... kantoi dekat JPJ dia saman...".

Apapun yang berlaku kat Jebeng, aku tak boleh peluk cium dia walaupun untuk moral support. Nanti aku kena penyepak. Aku percaya, masalah Jebeng ni bukan lagi masalah individu. Masalah ni dah masuk peringkat nasional. Ramai lagi penderita degree macam dia. Kalau nak salahkan tuhan pun, banyak dah dia bagi. Salah sistem kot. Aku tak tau. Memang dapat duit senang tapi cari duit susah. Kadang2 terpikir jugak aku, tak ada ke yang lebih mudah lagi; contohnya kita cuma perlukan koci bunga untuk hidup senang?

04 September 2009

aku joe

Johari Johan. Nama nak glamer. Hati mau kering. Orang panggil aku Joe. Nama paling popular, liberal, universal dan senang orang nak panggil. Kalau aku jongang orang panggil aku Joe Jongang. Setiap hari aku pulang dari kerja, aku terus pulang balik bilik. Aku tak ramai kawan. kawan sekerja tak sama dengan kawan sebilik. Bilik sewa aku di Jalan loke yew. Dalam Kuala Lumpur. Ruang itu punya 5 bilik. Sorang Nepal jaga bank, sorang makyah mekap, sorang lagi Ah Soon dvd Petaling street dan sorang lagi Aunty Nini bekas mak ayam besar lorong haji taib dah jadi tukang masak kedai mamak sebelah. Kalau kami tengok tv, sama-sama kumpul kat ruang tamu. Kalau mak ayam besar ada, dia biasanya akan buat kopi untuk kami semua.

Dah 5 tahun juga aku kat KL ni. Kerja segala kerja. Pernah jadi jaga, pernah jadi despatch dan sekarang jadi salesman kedai kerpet pakistan kedekut tu. Gaji dengan komisen dapatla RM1500 plus-plus sebulan. Bolehla duk sorang-sorang kat sini. Sewa pun takla mahal sangat.

Tiap hari balik kerja aku akan masuk bilik dulu. Bilik aku taklah besar. Oklah untuk duduk single. Bilik aku warna cream. dah buruk pun. Di bilik aku ada sebuah almari kayu lama. Dah senget tapi tak mencacatkan pandangan. Tak da toilet, semuapun diluar. Kongsi. Bilik aku ada karpet. Ada penyangkut baju. Ada sebuah tingkap dengan langsir biru tua. Menghadap shoplot yang dah 47 tahun usia. Kalau malam, jam11 biasanya boleh lihat beberapa orang perempuan suku usia jual daging. Orang kata taklah mahal sangat, rm30 boleh angkut. dan kalau hari hujan, jatuh harga rm20. diaorang tak pernah kacau aku dan aku takda sebab nak kacau diaorang. sama-sama jual masa dan perah tenaga untuk hidup.

Aku takda katil. Dibilik aku cuma ada tilam. dulu tebal 2 inci setengah. sekarang dah jadi satu inci setengah. aku sukat sendiri. Ditilam inilah aku rehat, baring, berguling-guling. Kalau baca paper, aku suka meniarap. Kalau aku bungkus makan, aku suka makan dalam bilik ni. Atas tilam ini. Tilam ini juga adalah saksi utama aku menampar Daud sebab Daud ada lelaki lain. Aku terus minta break. Memori aku dan Daud di atas tilam ini akan tetap kekal sebagai sebuah momen-momen bahagia, pengalaman suka dan duka. Ia takkan hilang. Tilam ini adalah saksi.

Aku di tempat kerja. Tiba-tiba Hassan supervisor aku panggil. "Ini surat u punya. Tadi sampai" Aku buka surat ni. Ada sekeping cek dan sekeping kertas carik. Dia tulis, "Ni aku bagi kat kau, kau buatlah apa yang kau nak." Signed; Jacob Joned. Cek itu bernilai 3 juta ringgit malaysia. Mataku membulat, dahiku kerut. Aku masukkan balik nota dan cek dalam sampul dan blah. "Bos...! Emergency!" aku bagi tahu Hassan. Aku ke bank. Bank in kan cek guna mesin.

24 jam sudah berlalu. Aku bangun seawal 8 pg. Mencari atm. Aku masuk kad. Aku masuk pin. Aku cek baki. RM3,000,001.92. Aku bawak keluar RM1500.00. Tiga ratus sewa bilik, dua ratus enam nak bayar hutang dekat Hassan. Nak beli milo dan nescafe 3 ini 1 dan letak kat bilik. Nak ganti wallet aku di Petaling Street. Buat Jacob Joned lelaki misteri tu. Aku akan sentiasa doakan dia sihat, sejahtera dan makmur.

Sampai kedai karpet, Hassan tengah bukak pintu kedai. Aku sapa Hassan, "Nah RM260.." Hassan ambil dia senyum. "Hassan, sekarang jugak aku nak berenti kerja, u bagi tau Hj Sulaiman ye, selama aku kerja sini kalau aku ada salah silap aku minta maaf kay..I'll mis u so much!" Hassan tak sempat bertanya. Aku salam dia, senyum, dan blah terus. Aku balik bilik. Baring dan tidur. Dan esok, aku nak terbang ke Jogja.


sejarah

Tempat semua kita ini adalah saksi yang hidupnya dalam sejarah. Berada dan sentiasa akan bersama sejarah. Memang. Detik sekarang akan jadi sejarah sesaat yang kemudian. Kehidupan, manusia dan sejarah takkan pernah terpisah oleh apa-apa. Sejarah adalah tahi-tahi kehidupan masa yang lampau. Macam daun yang dulu berpaut pada ranting. Bila gugur jadi kering. Reput. Proses itu adalah proses pensejarahan. Tahi ini adalah tahi yang suci.

lampu merah tengah rumah

lampu merah tengah rumah pancarannya naik ke siling jadi bentuk bunga raya
kelopak ada enam
minum kopi kutaalam kawan yang bagi
kopi itu campur sedikit garam jadi sedap
tapi tak pekat sangat tapi sedap
cucuh rokok asap keluar
cuaca tak sejuk tak panas suam suam kuku
lampu merah tengah rumah itu
bikin ruang jadi merah
berehatlah segala yang terisi dalamnya
sempurnalah sebuah malam seadanya

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

kutang bukan simbol seks
kau ramaslah ia sepuasnya
ia jadi kedut lunyai tak bermaya pun
kutang memang tak berputing. kau percaya kan?
kau tahu? kutang simbol kehidupan kita
sebagaimana lahir kita keluar dari faraj
kita diberi susu dari puting yang dilindungi kutang
kita hidup dari situ terus hidup sampai macam sekarang ni
begitu berjasanya kutang pada melindungi puting-puting itu
dan untuk itu kita terus hidup sampai sekarang