21 August 2010

sobatku dah balik kampung...jauh!

Aku sangat merindukan saat-saat kami berjalan sama-sama meredah keramaian manusia di petaling street. duduk di kedai kopi berhampiran sambil minum-minum dan makan-makan. setiap pertemuan kami disini kami akan berbincang gebang banyak hal. lagi-lagi yang berkaitan dengan sastera; baru, lama, politik serta cabaran masa depan generasi 'x' kini-poyo. cuma aku yang kurang knowledge sikit pasal hal-hal sastera ni. Kalau pertemuan kami malam, kami akan singgah makan nasi goreng itik gantung atau lepak di beatles aja.

Pertemuan-demi pertemuan, banyak jam habis dari petang hingga ke malam. lama-kelamaan terus ke shah alam sahaja. dari shah alam bermulanya permulaan baru untuk kami dengan terbitnya litzine gudang garam yang pertama sebelum fraganfrantik dan gudang garam II. pembikinanya aku boleh kata dengan keadaan kelam kabut dan kesempitan wang tetapi berjaya mengisi perut-perut kosong kami. kalau antara kami yangkaya sikit, dia akan belanja minum di K.l. lepas tu.

Petang itu dia sms aku bahawa dia dia akan balik kampung malam ni. Aku kata tunggula aku jangan balik lagi. Ya katanya balik malam nanti. flight jam 7 lebih pagi. so di kena stay awal kat lcct takut terlepas. Aku ingat lagi pertemuan pertama di beatles bar yang sekarang ni dah tutup. Rico pun dah blah keje tempat lain manakala Iee tak terjaga sorang-sorang. Tanpa zhafir aku takkan tau sapa mamat ni. malah takkan bertemu dengannya. wahyudi my. jangan buat hal dengan dia, atau kau akan kena maki kena batang hidung sendiri padan muka kau la. tapi satu perkara yang sangat terkesankan di hati aku malah mungkin oleh orang lain yang rapat dengannya. bahawa wahyudi sorang sahabat yang sangat caring dan sangat baik. sanggup mengorbankan apapun untuk teman-temannya walaupun dia tau bahawa temannya mungkin tak dapatm enolongnya dalam kesusahan. aku tau, kalau dia baca tulisan aku kat sini dia akan kata 'babi'.

sekarang dia sudah pulang kekampung halamannya di tawau. mungkin akan terus ke sulawesi selatan selepas raya ni. katanya mau "settle down kot..." sambil tersengih-sengih. aku tidak tahu entah bila lagi aku akan bertemu dengannya. mungkin aku akan kesana atau dia akan dapat kerja disini aku tak mau buat sebarang andaian. tapi aku percaya kami akan bertemu semula selang beberapa ketika nanti. aku pasti, zhafir, edy, shafiq, jimmy, dila, mei dan boy akan merindukan bebelan dia. malam itu di shah alam, tren tiba, kami bersalaman dan berpeluk, dia pergi dan air mataku hampir luruh berjurai-jurai.

3 comments:

 1. sebelum dia blah hang aa raba jubur dia dak? hehe

  ReplyDelete
 2. tak payah raba2 la..tu amik kesempatan tak elok.

  ReplyDelete
 3. aku pernah tgok kau perform dengan wahyudi and sorang lagi guys dekat paradoks event..
  mimpi pasar malam if i not mistaken..

  and u guys are great..

  ReplyDelete