22 May 2013

“13 Mei 1969 dalam kenangan…UMNO pikul beban dosa silam”

Oleh: Hafiz Zainuddin

"SEBENARNYA, 13 Mei 1969, peristiwa berdarah, perkauman di antara kaum Melayu dan Cina termasuk India sebenar-benarnya itu adalah perancangan UMNO sendiri. Ini tuan-tuan kena faham dan saya minta orang Melayu mesti dengar. Jangan kita tertipu,” kata Datuk Tamrin Tun Ghafar Baba

Akhirnya Pakar Unit IT DAP dapat bukti gerangan makhluk apa membuat sekatan internet pada musim pilihan raya umum lalu. Bukan sahaja jenis makhluk, tapi juga bagaimana, dan di mana sekatan internet itu dibuat.

Bukannya apa, pada Mei lalu, SKMM beri jaminan takkan ada sekatan internet. Alih-alih, habis semua laman web rasmi parti termasuk blog Ahli Parlimen Raub, Datuk Mohd Ariff Sabri Abdul Aziz disabotaj. Sudah sah kalau setakat jaminan memang tidak boleh dipegang, mungkin selepas ini setiap jaminan perlu diikat ibarat kerbau dicucuk hidung.

Semalam satu aduan sudah dibuat kepada Suruhanjaya Komunikasi Multimedia Malaysia (SKMM). Berjumpalah Pakar IT kami saudara Goh Kheng Teong, Ahli Parlimen Segambut, Lim Lip Eng dan Ahli Parlimen Rasah, Teo Kok Seong bertemu pegawai yang bertugas.

Menariknya, antara laman yang disekat ialah video youtube yang dimuat naik admin DAP sendiri perihal Peristiwa 13 Mei 1969 yang diceritakan sendiri Datuk Tamrin Ghafar, anak kepada Tun Ghafar Baba.
Video bertajuk “Dalang sebenar Mei 13 dibongkar” ini sudah tidak boleh ditonton di youtube. Pun begitu, unit IT parti sudah menyediakan satu lagi pautan lain yang memaparkan video terbongkarnya dalang di sebalik peristiwa hitam 13 Mei 1969 https://vimeo.com/66376190

Tamrin antara lain mendedahkan sendiri bagaimana Tunku Abdul Rahman, bapa kemerdekaan ketika itu mendedahkan bahawa wujud satu komplot oleh beberapa kerat pemimpin UMNO atasan untuk merampas kuasa daripada beliau.

Tunku menyifatkan apa yang berlaku sebagai satu rampasan kuasa kecil yang dirancang beberapa pemimpin UMNO ketika itu, termasuk Tun Mahathir yang masih hidup sehingga kini.
Pendedahan Tunku itu bukan sekadar pendedahan oral tetapi telah dicatatkan dalam kolum mingguan tetap beliau “As I See It” dalam The Star ketika itu.

Ini cuma sedikit cebisan sejarah yang diceritakan semula oleh anak negarawan ulung malahan beliau hidup 40 tahun bersama parti rasis itu.

Perkara sebegini menjadi bayang-bayang, jembalang yang menghantui UMNO. Rahsia mereka sudah makin diketahui rakyat. Kepercayaan orang Melayu khususnya sudah semakin terhakis terhadap UMNO.
Walaupun keputusan PRU-13 tidak memihak kepada Pakatan Rakyat, kita tahu, majoriti rakyat seluruh negara tidak memihak kepada UMNO dan seluruh gabungan parti di bawah BN.

Kita tidak mahu UMNO-BN ditolak rakyat semata-mata kerana dibenci akibat perbuatan salah guna kuasa dan rasuah sahaja.

Kita mahu, rakyat Malaysia faham dan terdidik dengan Demokrasi Berperlembagaan yang diamalkan di Malaysia. Kita inginkan sebuah masyarakat yang sivik dan punya kesedaran untuk perubahan ke arah yang lebih baik. Apapun, cara, gerak kerja, budaya dan amalan UMNO-BN dan sekutu mereka tidak lagi sesuai dengan zaman yang makin berkembang.

Hanya masa dan tuhan yang tahu, bila, bagaimana UMNO-BN akan ditenggelamkan sejarah.-Roketkini.com

No comments:

Post a Comment